Az alacsony HDL-szint tünetei

A koleszterin létfontosságú szerepet tölt be a sejtmembrán felépítésében, valamint a szervezet egyéb, fiziológiás folyamataiban.

A vérünk LDL-t (alacsony denzitású lipoproteint, avagy „rossz” koleszterint) és HDL-t (magas denzitású lipoproteint; avagy „jó” koleszterint) is tartalmaz. Kimutatták, hogy az LDL-koleszterin emelkedett szintje növeli a szívkoszorúér betegségek kockázatát. Másrészről viszont a magas-HDL szint, úgy tűnik, hogy véd a szívbetegségek kialakulásával szemben.
 
Az alacsony HDL-szintnek nincsenek tünetei. A koleszterinszinteket – beleértve a HDL-t is – csak vérvizsgálattal lehet meghatározni. A teljes lipoprotein profil meghatározása során mérik a HDL, az LDL, a triglicerid szintjét és emellett a teljes koleszterinszintet is. A hosszútávon fennálló alacsony HDL-koleszterin hatása következtében nő a szívbetegségek és a stroke kialakulásának veszélye.
 
A magas koleszterinszint okai
 
Néhány koleszterinünk mennyisége genetikailag meghatározott, de néhány esetben az alacsony HDL-szint életmód függvénye is. A HDL-szintet csökkentő tényezőkhöz tartozik a kezeletlen cukorbetegség, a túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a magas szénhidráttartalmú étrend.
 
 
 
A HDL-szint mérése
 
Az orvos a vérvizsgálat során a koleszterinszintekből kiindulva meghatározza a kardiovaszkuláris rizikó faktorokat. A Mayo Klinika kutatásai alapján a férfiak ideális HDL-szintje 40-50 mg/dl, nők esetében ez 50-60 mg/dl. Ezen értékek alatt alacsony HDL-koleszterinszintről beszélünk. 60 mg/dl fölötti HDL-koleszterinszint segít megakadályozni a szívbetegségek kialakulását.
 
A HDL-szint növelése
 
Ma még nem kaphatók olyan gyógyszerek, melyek specifikusan növelnék a HDL-szintet, ennek ellenére az LDL-szintet csökkentő gyógyszerek néha rendelkeznek HDL-szintet emelő hatással. Életmódbeli változások is emelhetik a HDL szintjét. Kimutatták, hogy a diéta és testmozgás együttesen csökkenti az LDL, és növeli a HDL szintjét. Legalább heti négyszer 30 perc testmozgás ajánlott.
 
A HDL-szintet emelő egészséges étrend a következőket tartalmazza: olívaolaj, friss gyümölcsök és zöldségek, tengeri halak, diófélék, hüvelyesek, bab és áfonyalé. A telítetlen olajokat és zsírokat mellőzzük az étrendből. A niacinról és a C-vitaminról is bebizonyították, hogy emeli a HDL-koleszterin szintjét.
 
Mikor ajánlott a koleszterinszint ellenőrzése?
 
Az Amerikai Kardiológiai Társaság ajánlása szerint ötévente érdemes teljes a lipoprotein profiljának meghatározását elvégeztetni. Ennél gyakrabban kell ellenőrizni magas koleszterinszint esetén, férfiaknál 45, nőknél 50 év fölött, 40 mg/dl HDL-szint alatt, valamint egyéb rizikófaktorok, például dohányzás esetén.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.