Tévhitek és tények a koronavírusról

A koronavírus terjedésével kapcsolatosan számos valótlan állítás láttott napvilágot, a WHO segít ennek tisztázásában

Nos nézzük a feltételezéseket, nézzük a valós tényeket, ime az állítások és íme a válaszok a WHO "tollából".

 

 

Tény: A 2019-nCoV vírus a meleg éghajlatú országokban is terjed

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a COVID-19 vírusfertőzés minden területen terjedhet, beleértve a meleg és párás időjárású területeket is. Éghajlattól függetlenül alkalmazzunk óvintézkedéseket, ha olyan területen élünk vagy olyan területre utazunk, ahol COVID-19 okozta megbetegedéseket jelentettek. A legjobb módja, hogy megóvjuk magunkat a COVID-19 vírusfertőzéssel szemben, az az, ha gyakran kezet mosunk. Ezáltal elpusztítjuk a kezünkön lévő vírusokat, így elkerülhető a fertőzés, amit elkapnánk akkor, ha a vírussal érintkezett kezünkkel megérintenénk a szemünket, az orrunkat vagy a szánkat.

 

Tény: A hideg időjárás és a hó nem képes elpusztítani az új koronavírust

Nincs okunk azt hinni, hogy a hideg idő képes elpusztítani a koronavírust vagy egyéb kórokozókat. Az ember normális testhőmérséklete 36,5-37 °C körül mozog a külső hőmérséklettől és az időjárástól függetlenül. A leghatékonyabb módja, hogy megóvjuk magunkat az új koronavírussal szemben, az az, hogy gyakran megtisztítjuk a kezeinket alkoholalapú kézfertőtlenítővel vagy ha gyakran kezet mosunk szappannal és vízzel.

 

Tény: A forró fürdő nem előzi meg az új koronavírus betegséget

Ha veszünk egy forró fürdőt, az nem akadályozza meg, hogy elkapjuk a COVID-19 megbetegedést. Az ember normális testhőmérséklete 36,5-37 °C körül mozog a fürdővíz vagy a zuhany hőfokától függetlenül. Tulajdonképpen a rendkívül forró víz ártalmas is lehet, hiszen könnyen megégethetjük magunkat.

 

Feltehetően: Az újkoronavírus-fertőzés nem terjedhet szúnyogcsípéssel

Ezidáig nem áll rendelkezésre információ vagy arra utaló bizonyíték, hogy az újkoronavírus-fertőzést szúnyogok is terjeszthetik. Az új koronavírus egy légúti vírus, ami elsősorban cseppfertőzéssel terjed, a fertőzött ember köhögésével és tüsszentésével, illetve nyállal vagy orrváladékon keresztül. Kerüljük a közeli kapcsolatot azokkal, akik köhögnek vagy tüsszögnek.

 

Tény: A kézszárítók nem hatékonyak az új koronavírus elpusztításában

A kézszárító készülékek nem hatékonyak a 2019-nCoV vírus elpusztításában. A védekezés legjobb módja az, ha gyakran kezet mosunk. Ha megmostuk a kezünket, szárítsuk meg azokat alaposan kéztörlővel vagy kézszárítóval.

 

Tény: Az UV fényt kibocsátó lámpákat ne használjuk bőrfertőtlenítésre! Az UV-lámpák nem használhatók a kezek vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére, valamint az UV sugárzás bőrirritációt, súlyos bőrkárosodást okozhat.

Mennyire hatékonyak a hőérzékelő műszerek az új koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésében?

A hőérzékelő műszerek hatékonyak a koronavírus-fertőzés miatt belázasodott személyek (azaz akiknek magasabb a testhőmérséklete a normál értéknél) kiszűrésében.

Nem képesek azonban kiszűrni azokat a személyeket, akik még nem lázas betegek, de már megfertőződtek. Ez amiatt lehetséges, mert 2-10 nap is eltelhet, amíg a betegség lappang és a beteg belázasodik.

 

Tény: Nem pusztítja el az új koronavírust, ha alkoholt vagy klórt permetezünk a testünkre

Ha alkoholt vagy klórt permetezünk a testünkre, az nem pusztítja el azokat a vírusokat, amik már bejutottak a szervezetünkbe. Az ilyen anyagok permetezése kárt tehet a bőrünkben vagy a nyálkahártyáinkban (pl.: szemek, száj), illetve a ruházatunkban. Saját testünkre és más élőlényekre tehát semmiképpen ne permetezzünk se alkoholt, se klórt!

Legyünk tisztában vele, hogy mind az alkohol, mind a klór hasznos lehet a felületetek fertőtlenítésében, azonban ezek a szerek felületek fertőtlenítésére is csak a megfelelő ajánlások alapján használhatók.

 

Tény: A tüdőgyulladás elleni védőoltások az új koronavírussal való megfertőződéssel szemben nem nyújtanak védelmet, mégis érdemes beadatni ezeket

A tüdőgyulladás elleni védőoltások, úgymint a pneumococcus elleni vakcina és a B-típusú Haemophilus influenzae (Hib) elleni védőoltás, nem nyújtanak védelmet az új koronavírus ellen.

A vírus annyira új és különböző, hogy külön védőoltásra van szükség ellene. A kutatók megpróbálnak védőoltást kifejleszteni a 2019-nCoV vírus ellen, és a WHO támogatja erőfeszítéseiket.

Habár a pneumococcus elleni vakcina és a B-típusú Haemophilus influenzae (Hib) elleni védőoltás nem hatékony a 2019-nCoV vírusfertőzés ellen, ezek a légúti megbetegedések elleni vakcinák kifejezetten ajánlottak az egészségünk védelme érdekében.

 

Tény: Az orrjáratok rendszeres sóoldatos öblítése nem véd meg a koronavírus-fertőzéstől

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orrjáratok rendszeres sóoldatos öblítése megóvná az embereket az újkoronavírus-fertőzéssel szemben.

Rendelkezésre áll némi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orrjáratok rendszeres sóoldatos öblítése segíthet a gyorsabb felépülésben egy egyszerűbb megfázás esetén. Nem bizonyított azonban, hogy ezzel megelőzhetők a legúti fertőzések.

 

Tény: Az újkoronavírus-fertőzés fokhagyma fogyasztásával nem előzhető meg

A fokhagyma egészséges és rendelkezhet némi mikrobaölő tulajdonsággal. Nincs bizonyíték azonban arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi járvány esetén a fokhagyma fogyasztása védelmet nyújtott volna az új koronavírussal szemben.

 

Tény: Minden korosztály megfertőződhet az új koronavírussal Minden korosztály megfertőződhet az új koronavírussal (2019-nCoV). Az idősek és azok a személyek, akiknek már meglévő betegségeik vannak (úgymint asztma, cukorbetegség, szívbetegség), sokkal kiszolgáltatottabbnak tűnnek és súlyosabb lehet náluk a vírus okozta megbetegedés.

A WHO azt tanácsolja, hogy minden korosztály tegyen lépéseket a vírussal szembeni védekezést illetően, például a helyes kézhigiénia betartásával és légúti higiéniával (mossunk kezet köhögést, tüsszentést követően; és ne piszkáljunk a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz).

 

Tény: Az antibiotikum nem véd vírusok ellen, és antibiotikummal nem kezelhető vírus okozta megbetegedés

Az antibiotikumok hatástalanok a vírusokkal szemben, csak bizonyos baktériumokkal szemben működnek.

Az új koronavírus (2019-nCoV) egy vírus és ennélfogva az antibiotikum nem alkalmazható az általa okozott megbetegedés megelőzésére vagy kezelésére.

Ha azonban kórházba kerülünk az új koronavírus okozta megbetegedéssel, kaphatunk antibiotikumot, mert fennáll a baktériumokkal való felülfertőződés lehetősége.

 

Van bármilyen konkrét gyógyszer az új koronavírus megelőzésére vagy kezelésére?

Ez idáig az új koronavírus megelőzésére vagy kezelésére nem létezik konkrét orvosság.

Azokat azonban, akik megfertőződtek a vírussal, megfelelő ellátásban kell részesíteni a tünetek csillapítása és kezelése érdekében, és a súlyos állapotú betegeknek szupportív (támogató) kezelést kell kapniuk. Néhány speciális kezelés vizsgálat alatt áll, és klinikai vizsgálatokon keresztül kerül majd tesztelésre. A WHO számos partnerével támogatja a kutatás-fejlesztési erőfeszítések felgyorsítását.

 

Forrás: WebBeteg

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.