Lehet túl alacsony a koleszterinszint?

Sokat beszélünk a magas koleszterin veszélyeiről és hosszútávú hatásairól - de vajon lehet-e túl alacsony a koleszterinszintünk?

Ismert, hogy a magas koleszterinszint érelmeszesedéshez, érszűkülethez, és ily módon szív- és érrendszeri betegségekhez vezet, ám lehetnek-e veszélyei annak, hogy a kolesztreinszint túl alacsony?

Az alacsony koleszterinszint kevésbé kutatott témakör, mint a magas, egyelőre a tudomány keveset tud a veszélyeiről. Tény azonban, hogy a koleszterin bizonyos mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet számára, a feladata többek között a sejtmembrán rugalmasságának biztosítása, ezen kívül a mellékvese- és a nemi hormonok is elsősorban koleszterinből képződnek. Az idegsejtek is koleszterinben gazdag burokba ágyazódnak.

Az eddigi kevés vizsgálat szerint abban a ritka esetben, amikor az össz-, valamint rossz koleszterinszint nagyon alacsony, megnő a daganatos betegségek, a depresszió, a szorongások, illetve várandósság alatt a koraszülés és az alacsony születési súly kockázata. Ezért, ha valakinek minden egyéb magyarázat nélkül – azaz nem kezdett diétázni, rendszeresen mozogni, vagy koleszterincsökkentőt szedni – hirtelen leesik a koleszterinszintje, keresse fel háziorvosát.

Mi számít normálisnak?

Egészséges ember esetében az összkoleszterinszint-ajánlás, hogy ne haladja meg az 5,0 mmol/litert (LDL (rossz)-koleszterin esetében a 3,0 mmol/l-t). Akkor azonban, ha az illető cukorbeteg, ajánlott, hogy az éhomi vércukra 6,0 mmol/liter alatt legyen, vérnyomása ne legyen magasabb 130/80-nál, az összkoleszterinszint-célérték pedig 4,5 mmol/liter (LDL-koleszterinszint esetében 2,5 mmol/liter). Ha a cukorbetegség mellett az illető még valamilyen szív- és érrendszeri betegségben is szenved, a koleszterin-célérték 3,5 mmol/literre módosul.

Forrás: Origo.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.