Koleszterin, a néma gyilkos

Önmagában nem betegség, de jelentős rizikófaktor a szív- és érrendszeri megbetegedések területén.

A magas koleszterinszint már-már népbetegség – mondta Gulyásné Debreceni Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház vezető dietetikusa. Sajnos egyre többen vannak. Ez önmagában nem betegség, de jelentős rizikófaktor a szív- és érrendszeri megbetegedések területén – fogalmazott. Sokan nem is tudják, hogy magas a koleszterinszintjük, hiszen ez vérvétel útján állapítható meg. Nincs semmiféle tünete. Nem fáj, nem viszket. A gond az, hogy a koleszterin lerakódik az érfalakra, és elzárhatja a vér útját, ami bizony sok esetben tragikus is lehet. Az viszont nem biztos, hogy akinek magas a koleszterinszintje, annak magas a vérnyomása is.

Diétával a magas koleszterin ellen

A koleszterinszintet először meg kell próbálni étrendi változtatással csökkenteni. Van, akinek persze ez nem használ, de mindenképpen meg kell próbálni. Fontos, hogy a magas koleszterinszintű élelmiszerek fogyasztását kell radikálisan lecsökkenteni, másrészt növelni kell a rostban gazdag ételek fogyasztását. A rostok a tápcsatornában lekötik a koleszterint, tehát nem rakódik le az érfalra. Koleszterint az állati eredetű élelmiszereink tartalmaznak, főként a zsírban gazdagok. Zsíros húsok, felvágottak, töpörtyű, a belsőség, a tojássárgája. Vagy például a zsíros tejtermékek is magas koleszterinszintet okoznak. Egy átlagember egy nap olyan 5oo-6oo milli­gramm koleszterint fogyaszt. Ha diétát akarunk tartani, 300 milligrammtól többet nem volna szabad bevinni a szervezetünkbe. Néhány élelmiszernek a koleszterintartalma nagyon magas, a tojássárgájának például 250 mg/100 g, a májnak 430, a szarvashúsnak 110, a teavajnak 230. Szinte semmilyen koleszterin sincs a növényi eredetű olajokban, margarinokban, azaz arra kell figyelnie a diétázónak, hogy növényi eredetű élelmiszert fogyasszon. A tejtermékek között pedig a zsírszegényeket érdemes keresni.

Kenyér és péksütemény

A teljes kiőrlésű kenyer jó választás, hiszen abban is rostok vannak, a rostos ételek pedig csökkentik a koleszterinszintet. Jó, ha eszünk napi szinten étkezési zabkorpát. S ami nagyon fontos, naponta négyszer együnk zöldséget, ami adagonként legyen legalább 6 dekagramm. Az nem jó, ha egyszerre megeszünk egy fél kilót, nehezebb lesz az emésztésünk. A gyümölcs is fontos, azt is naponta kellene fogyasztanunk. Napjainkban divat a különböző olajok használata, például a kókuszzsír, pálmaolaj. Ez a kettő kivétel, nem telítetlen, hanem telített zsírokat tartalmaznak. Ezek a magas koleszterinszintben szenvedőknek nem ajánlottak. Vigyázzunk arra is, hogy ne süssünk sokszor olajban, ne égessük meg az olajat, mert ez ugyan nem a koleszterinszintet növeli, de káros hatással van a szervezetünkre.

Forrás: Boon.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.