Így növeli a dohányzás az érelmeszesedés kockázatát

Az érelmeszesedésnek különféle rizikófaktorai vannak. Ezek legtöbbje az életmódunkból adódik.

A legnagyobb kockázatot jelentő tényezők egyike a dohányzás, melynek központi szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában.

Az ereket érintő elváltozás mértéke az elszívott cigaretták mennyiségének és a további rizikófaktoroknak, így a mozgáshiánynak és a zsíros ételekben bővelkedő étrendnek a függvénye.

A dohányzás emeli a vérnyomást

A dohányzás számtalan módon károsítja az ereket. Először is a nikotin elősegíti az olyan stresszhormonok felszabadulását, amilyen az adrenalin és a noradrenalin, és ezáltal a vérerek szűkületéhez vezet. Ennek következtében pedig a vérnyomás emelkedik. A beszűkült erek nem tudják biztosítani megfelelő mennyiségben az agy számára létfontosságú anyagokat, mivel az összeszűkült artériákon egyszerűen nem tud átáramlani elegendő vörösvértest. Ebből következik, hogy az oxigénszállítás is akadályozott, hiszen a vérben az oxigén transzportja a vörösvértestekben lévő hemoglobinhoz kötötten zajlik.

A dohányzás következtében a vér sűrűbb lesz

A szervezetben fellépő oxigénhiányra a csontvelő fokozott vörösvértest-termeléssel reagál. A vörösvértestek mennyiségének növekedésével azonban a vér sűrűbbé válik, így az ereken nehezebben áramlik át, különösen, ha már beszűkült artériákban kell keresztülhaladnia, ez a folyamat akár vérrög kialakulásához, vagy érelzáródáshoz is vezethet.

A vérlemezkék (trombociták) összetapadásra való fokozott hajlama, és ebből következően a véralvadás, véralvadékok, vérrögök képződésének növekvő kockázata is a dohányzás következményei közé tartozik.

A dohányzás szabad gyökök keletkezéséhez vezet

A dohányzás hozzájárul a zsíranyagcsere-zavarok kialakulásához. Néhány anyag hatására, amely a cigarettafüstben megtalálható, sejtkárosító szabad gyökök keletkeznek, amelyek bizonyos fehérjékkel reakcióba lépve sérüléseket okoznak az érbelhártyán, károsítják azt.

Megéri abbahagyni a dohányzást: Már öt évvel a leszokás után a stroke kockázata már csak akkora, mint egy nemdohányos esetében. A szívinfarktus kockázata már egyetlen dohányzás nélkül töltött év után felére csökken a továbbra is dohányzókhoz viszonyítva.

Forrás: webbeteg.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.