Felmerülő kérdések a koleszterinről?

Csokorba gyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, ,amelyek segítségével még jobban oda tud figyelni koleszterinszintjére, egészséges megőrzésére.

A mindennapi orvosi munka során számos kérdést kapunk a betegektől a koleszterinnel kapcsolatban. Csokorba gyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, reméljük, sok hasznos információt talál benne Ön is, és ezek segítségével még jobban oda tud figyelni koleszterinszintjére, egészséges megőrzésére.

Miben található a koleszterin?

A koleszterin állati eredetű ételekben található meg, hiszen az állatok és az ember sejthártyáinak egyik alkotórésze. Fontos megemlíteni, hogy a koleszterin egyes növény ételekben is megtalálható, ha ahhoz például valamilyen öntet, zsiradék, stb. formájában állati eredetű élelmiszert adtunk. Fontos odafigyelni például az egyes salátaöntetek összetevőire, ezek sokszor tartalmaznak rejtett zsiradékot, sőt cukrot, ízfokozókat, stb.

 

1

 

Milyen ételekben van jó koleszterin?

Ennek a kérdésnek igazából nincs is értelme, mégis nagyon gyakran megkérdezik tőlünk. A koleszterin, amit az ételekkel viszünk be a szervezetünkbe, egyforma, ezt nem sorolhatjuk jó és rossz csoportba. Olyan tévedésekkel is szembesültünk már, hogy a szárnyas húsban vagy a mangalica sertés húsában, zsírjában van a jó koleszterin, a többi húsban a rossz, ez alapvetően hibás feltételezés.

A jó és a rossz koleszterint a szervezeten belüli koleszterintranszport kapcsán szoktuk emlegetni. A máj felől a periféria (érfal, zsírsejtek) felé irányul a rossz, azaz LDL-koleszterin; a periféria felől a máj felé pedig a jó, azaz HDL-koleszterin. Ezek a koleszterinfrakciók lipoproteinekhez kötődnek, a sűrűségükről kapták a nevüket, de ennek a formának semmilyen kapcsolata nincs azzal, hogy milyen ételből származik a koleszterin.

Melyek a rejtett koleszterinforrások?

A magas zsírtartalmú öntetekről már volt szó, de igen magas lehet a koleszterintartalma egyes konzerveknek, virsliknek, felvágottaknak. Főleg a készételekre kell még odafigyelni, mert azok is sok esetben rejtett koleszterint tartalmaznak.

Mennyi az ideális koleszterinszint?

Kis túlzással mondhatnánk, hogy mindenkinél más és más, de azért ennyire nem kell különböző célértékeket követni, viszont fontos figyelembe venni, hogy a célérték a kardiovaszkuláris rizikó függvénye. Míg például egy fiatal, egészséges felnőttnek az 5,2 mmol/l érték teljesen normális, addig egy középkorú cukorbetegnek már 3,5 mmol/l es értéket tűzünk ki célul, sőt, ha még további rizikófaktorok is jelen vannak, mint például perifériás érbetegség, vesebetegség, akkor még szigorúbban határozzuk meg a célértékeket.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.