Ezt együk az egészséges szív érdekében!

A szívbetegség helyes táplálkozással megelőzhető.

Nem újdonság: a megfelelő étrend számos egészségügyi problémától megkímélhet bennünket. A szívbetegség is megelőzhető, ha olyan étel-kínálat kerül asztalunkra, amely tesz a szív egészségéért.

 

Ha nem figyelünk oda táplálkozásunkra, egészségünk megsínyli. Amennyiben viszont igen, a komoly bajoktól is megóvhatjuk szervezetünket. A szívbetegség is megelőzhető, ha megfelelő ételeket fogyasztunk, s olyan módon, ahogyan azok a leginkább egészségünket szolgálják. Tanulmányok szerint így elkerülhető az elhízás, a diabétesz, az erek elzáródása.

 

 

Milyen ételek segíthetnek abban, hogy a szív egészséges maradjon?


1.Narancs: amellett, hogy kitűnő szomjoltó, a narancs tele van C-vitaminnal, pektinnel, káliummal, tápanyagokkal. Kiürítik a nátriumot, semlegesítik a veszélyes fehérjéket és csökkentik a vérnyomást. Ily módon megakadályozható a szívelégtelenség és a szív hegszövetének kialakulása.

 

2.Kelkáposzta: az egyik legjobb étel a szív egészsége szempontjából. A kelkáposzta hozzájárul a szívbetegség megelőzéséhez. A levélzöldben rost, antioxidánsok és Omega-3 zsírsavak találhatók. Közkedvelt zöldség, mert alacsony zsírtartalmú és kalóriaszegény.

 

3.Fokhagyma: ez a finom, konyhában gyakran alkalmazott étel nemcsak ízletessé varázsolja a fogásokat, de a szív egészségéért is tesz, azáltal, hogy tápanyagokkal látja el azt. Hozzájárul a vérereket egészségéhez, megelőzi az artériákban a plakk lerakódását, csökkenti a testben az enzimek szintjét.

 

4.Vörösbor: a vörösbor megelőzi a szervezetben a koleszterin-lerakódást és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét. Antioxidánsokat is tartalmaz, melyek megakadályozzák a vérrögök kialakulását, mivel az erek rugalmasan maradnak. A szív koszorúér betegségének aligha van esélye, ha valaki – mérsékelt mennyiségben – iszik vörösbort.

 

5.Csokoládé: Mindannyian szeretjük a csokoládét, ezért igazán jó hír, hogy ez az étel sokat tehet a szív egészségéért. Megelőzheti a szívbetegségeket, stroke-ot és más szívproblémákat. Csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását és növeli az erek rugalmasságát is.

 

6.Szardínia: a szardínia nagyszerű étel, amennyiben értékes Omega-3 zsírsavakat szeretnénk beiktatni étrendünkbe. A zsír remek típusa, mert segít csökkenteni a triglicerid-szintet és növelni a HDL-szintet. A gyulladást is megelőzi.

 

7.Lencse: a lencsének számos egészségügyi előnye van. Kutatások szerint a szívbetegség és a stroke megelőzéséhez is hozzájárul e hüvelyes étel fogyasztása. A lencsében sok a kálium, magnézium és a fehérje. Kordában tartja a koleszterinszintet, a vérnyomást, az erekben kevésbé alakulnak ki plakkok.

 

8.Mandula: az az ízletes étel nemcsak finom, segíti a memóriát, javítja az intelligenciát és a szív egészségét. Mérsékeli a szervezetben a koleszterin szintjét, megelőzi az LDL (rossz koleszterin) felszívódását és minimalizálja a szívbetegség esélyét. Érdemes rágcsálni!

 

9.Cékla: ez az étel számos ásványi anyagot, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz. Vagyis, nem csupán ropogós és színes saláta-összetevő. Tovább növeli értélét, hogy a vér homocisztein szintjét és a szívbetegség kockázatát is csökkenti. A cékla számos szervünket erősíti és megelőzi a rákot.

 

10.Áfonya: a fekete áfonya antioxidánsokkal és tápanyagokkal van tele. Rendszeresen fogyasszuk, ha szeretnénk részesülni előnyeiből – csökkentheti a koleszterinszintet, a vérnyomást és a plakk- felhalmozódást az artériákban. A szív egészségéhez is hozzájárul mindezzel, sőt mérsékeli a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát is.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.