Elkészítették Magyarország koleszterintérképét

Többéves munkát követően mintegy két és félmillió anonim vérvételi adat alapján idén novemberre elkészült Magyarország koleszterintérképe.

A térképet lakóhely, életkor és nemek szerint csoportosítva mutatja be, hogy jelenleg hogyan is áll hazánk lakosságának koleszterinszintje.

A bárki számára elérhető országos koleszterintérkép koleszterininfo.reblog.hu/ Magyarország átlagos összkoleszterinszintje jelenleg 5.073301 mmol/l. Ez az adat arról árulkodik, hogy a magyar lakosság valamivel egészségesebb, mint 20 évvel ezelőtt, és az átlagos összkoleszterinszintje összességében a kívánatos egészségügyi határértéken (5,2 mmol/l) belül található. Reiber Isván, a székesfehérvári Szent György Kórház főorvosa szerint ugyanakkor megyékre, településekre és korcsoportokra lebontva az adatok már korántsem annyira kedvezőek.

A térkép szerkesztői remélik, hogy mindezek arra sarkallják majd az oldal látogatóit, hogy komolyabban foglalkozzanak saját életmódjukkal és táplálkozásukkal és minél nagyobb számban vegyenek részt koleszterin-szűrővizsgálaton.

 

DMD

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.