Az örökletes koleszterin

Ritka, de nem példa nélküli, hogy valaki szüleitől örökli a magas koleszterinre való hajlamot.

A helytelen életmód és úgy általánosan a rizikófaktorok figyelmen kívül hagyása egyenes utat jelent a magas koleszterin felé, néha azonban megtörténhet, hogy sok mozgás és egészséges életmód mellett is jelentkezhet koleszterin probléma. jó példa erre, mikor az egyik szülő átörökíti azt a kóros genetikai variánst, aminek következtében magasabb lesz a „káros” LDL-koncentráció a vérben.

Igaz, az örökletes forma 500 emberből csak egyet érint. Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örököl a gyermek. Erre, a homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiára jellemző a perifériás érbetegség, az érszűkület. Becslések szerint világszerte mintegy tízmillió embernek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége, de a betegek 80 százalékánál nem ismerik ezt fel. Az érintett magyar betegek száma 20-50 ezer lehet, és jelenleg alig egy százalékuk tud a problémájáról. Ezért is fontos a rendszeres laborvizsgálat bizonyos kor fölött.

Az LDL koleszterin tartós emelkedése a zsír és a kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Az érelmeszesedés hosszútávú következménye lehet stroke, szívkoszorúér-betegségek kialakulása, és károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és időtartamától függően a HoFH-ban szenvedő fiatal, akár 20-30-as éves, betegeket is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek hátterében az érfalak felgyorsult öregedése áll.

Forrás: Nepszava.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.