A magány(os evés) hizlal!

Növeli az elhízás veszélyét, a koleszterinszintet és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ha egy férfi egyedül étkezik.

Az okok között nem csak a társaság hiánya, a magányosság is szerepet játszhat.

A férfiak jobban teszik, ha társaságban fogyasztják el betevőjüket, dél-koreai kutatók szerint ugyanis a magányos étkezéssel egyenes út vezet az elhízásig. A Dongguk Egyetem Ilsan Kórházának munkatársai kicsit több, mint 7700 embert vizsgáltak két éven át, majd az adatokból azt állapították meg, hogy azok az urak, akiknek nincs társaságuk az étkezésben, 45 százalékkal nagyobb eséllyel tesznek szert súlyfeleslege, mint azok, akik megosztják a pillanatot másokkal. Ráadásul az adatok azt is mutatják, hogy a magas vérnyomás és a megnövekedett koleszterinszint is többeknél fordul elő a magányosan falatozók között.

 

 

A kutatásban nem csak férfiak, hanem nők is részt vettek. A szokások és egészségi állapot nyomon követésének két éve alatt begyűjtött adatokból azonban úgy tűnik, a hölgyekre sokkal kevésbé van hatással a társadalmi kiszakítottság.

A kutatások egyre sűrűbben hívják fel a figyelmet arra, hogy nem mindegy, mikor és milyen körülmények között vesz magához az ember táplálékot - arról az apróságról nem is beszélve, hogy az sem közömbös, hogy az illető mivel lakik jól. A táplálkozástudományi szakemberek rendre jelzik, nem előnyös csordultig tölteni a tányért, akkor sem, ha az ember farkaséhesnek érzi magát. A szem ugyanis olykor többet kíván, mint amennyit a gyomor befogadni képes.

Nem mellesleg a jóllakottság érzete után is hajlamos az ember még néhány kanállal megenni, ami pedig már nem a tápanyagszükséglet kielégítésére, hanem a tartalékok, és így egyenesen a zsírpárnák növelésére megy.

Másik trükk a felesleges kalóriabevitel ellen a kütyük félrerakása. Bizonyított tény már az is, hogy aki evés közben az interneten böngészget, leveleit olvasgatja, vagy akár a tévét nézi, sokkal többet fogyaszt, mint akkor, ha csak az evéssel foglalkozna. Ennek az oka pedig egyszerűen az, hogy nem figyel oda teste jelzéseire, nem veszi észre, ha már elég.

 

 

A koreai kutatás a magányos étkezés okát nem kutatta, csak a hatását, és úgy találták, hogy aki egyedül él, sokkal jobban hajlamos kihagyni egy-egy étkezést, és nem feltétlenül eszik “időben”, vagyis a kései tömős vacsora is sűrűbben fordul elő, mint másoknál.

Az Independent című brit lap a kutatásról azt is megírta, hogy akik naponta legkevesebb kétszer táplálkoznak magányosan, még nagyobb arányban híztak el, mint akiknek általában akad társaságuk. Nem meglepő körülmény, hogy az érintett súlyproblémákkal küszködő urak legtöbbjének nincsen házas-, vagy élettársa. Ha ez még nem lenne elegendő a negatív hatásokból, kiderült azt is, hogy a kutatásba bevont embereknél nem csak a kilogrammok, hanem az egészség is megsínyli az egyedüllétet.

Az Obesity Research & Clinical Practice nevű szaklapban publikált kutatás úgy találta, az érintettek majdnem kétharmada (64 százaléka) esetében volt tapasztalható metabolikus szindróma, vagyis az elhízás mellett cukorbetegség és magas vérnyomás. A hölgyeknél a helyzet sokkal jobb volt, mindössze a vizsgált nők 29 százalékának volt ez a problémája, ami sztrókhoz és szívbetegséghez vezethet. A brit lap arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban, és más iparilag fejlett államokban is egyre többen élnek egyedül, ami a szociális kapcsolatok és viselkedés esetleges megváltozása mellett egészségügyi problémákat is okozhat.

 

CSALAD.HU/DMD

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.