A gyógyszerek helyes adagolásáról

Egy új kutatás eredménye szerint különösen veszélyes a betegekre az, ha saját maguk döntenek a koleszterin gyógyszerük adagolásáról.

Nagy kockázatot vállalnak azok, akik a mellékhatásoktól félve nem úgy szedik a koleszterin-csökkentő gyógyszereket, ahogy azokat kellene – derítette ki egy átfogó, új kutatás. A szakemberek azt állítják, akik nem szedik a felírt szert, jóval nagyobb eséllyel halnak meg egy éven belül. A magas koleszterinszint következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek leghatékonyabb gyógyszerei közé tartoznak a koleszterin-csökkentő tabletták. Azonban sokan – a kötelezően feltüntetendő mellékhatásoktól tartva – felülbírálják az orvosi előírását, és kisebb adagban vagy egyáltalán nem veszik be ezeket, nem is gondolva arra, hogy épp ezzel sodorják veszélybe magukat.

Súlyos következmények

A JAMA Cardiology szaklapban megjelent kutatási eredmény szerint az a beteg, aki csupán a felét veszi be a gyógyszerének, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel hal meg szív- és érrendszeri rendellenességben, mint az a páciens, aki az orvosság 90 százalékát bevette. A kockázatok még nagyobbak azoknál, akik abbahagyják a gyógyszerszedést – írja a DailyMail. A vér koleszterinszintje a szervezet (pontosabban a máj) koleszterin-termelésétől függ, és még a legszigorúbb diétával is legfeljebb 10-05 százalékos lehet a koleszterin-csökkenés. Az erre szakosodott gyógyszerekkel (amelyeknek a sztatin a hatóanyaguk) viszont akár 30-50 százalékos LDL (low density lipoprotein, „rossz koleszterin”) csökkenés is elérhető.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói több mint 340 ezer olyan veterán katona egészségi állapotát követték, akiknek ismert koszorúér betegségük volt. A vizsgálat első évében 22 ezer haláleset történt, amelyeket összefüggésbe lehetett hozni az elégtelen sztatin-bevitellel: a halál azoknál következett be a legnagyobb valószínűséggel, akik a szükséges adagnak csak a felét vették be.

Forrás: HVG

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.