A fiatalokat is érinti a koleszterinveszély

Akinek már fiatalkorában emelkedett valamelyik vérzsírértéke, annak feltétlenül kezelésre van szüksége.

Akinek már fiatalkorában emelkedett valamelyik vérzsírértéke (LDL-, VLDL- vagy összkoleszterin vagy triglicerid), annak feltétlenül kezelésre van szüksége. Az évek során ugyanis összeadódnak azok a károsodások, amelyeket a vérzsírok érfalban történő lerakódásai okoznak. A már fiatalkorban magas említett vérzsírértékekkel rendelkező emberek körében tehát sokkal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél csak időskorban emelkednek meg a vérzsírszintek. De tudni kell, hogy az utóbbi csoportnál is nagyobb a kockázat, mint azoknál, akiknek értékeik rendben vannak.

Fontos tisztázni, hogy a HDL-koleszterin szintje is a vérzsírértékek közé tartozik, de ez az úgynevezett „jó koleszterin” hozzájárul az érfalak védelméhez azáltal, hogy az erekben lévő koleszterint visszajuttatja a májba, ahol az lebomlik. Ebből következik, hogy ha a HDL-koleszterin-szint alacsony, akkor nő az érelmeszesedés, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ha tehát a káros hatásokat említjük, amelyeket az emelkedett vérzsírszintek okoznak, akkor az LDL-, a VLDL-, az összkoleszterin vagy a triglicerid emelkedett szintjére gondolunk, a HDL-koleszterinre nem, hiszen ennek a túlságosan alacsony szintje a káros. A magas koleszterinszint fiatalkorban igen veszélyes, nagyjából ahhoz lehet hasonlítani, mint a dohányzás okozta ártalmakat, minél hamarabb kezdődik (minél több szál cigarettát szív el valaki az élete során), annál nagyobb az egyén kockázata. Minél hamarabb alakul ki a magas koleszterinszint, annál korábban kezd ártalmas hatást kifejteni az érfalakra. Ezért annyira fontos a magas koleszterinszint korai felismerése és mielőbbi megfelelő kezelése.

Koleszterinszint-mérés fiataloknál

Emelkedett koleszterinszint fiataloknál is kialakulhat. A 240 mg/dl (6,2 mmol/l) fölötti kritikus érték a 18 és 29 év közötti korosztály 5%-ánál van jelen, illetve a 30 és 40 év közöttiek 14%-ánál. A magas koleszterinszint lehet egészségtelen életmód következménye, ám vannak, akiknél ez csak az egyik rizikófaktor. Gyakran genetikai okok is meghúzódnak a hátterében, különösen azoknál, akiknél fiatalkorban kialakul. A magas koleszterinszint fiatalkorban gyakran nem kerül felismerésre. Az orvosok ezért azt tanácsolják, hogy a fiatalok is vegyenek részt szűrésen, akkor is, ha látszólag teljesen egészségesek. 

Forrás: Webbeteg

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.