2022. 05. 17., Kedd

Fronthatás

Hidegfronti hatás várható

Hőmérséklet

Minimum:

15°C

Maximum:

23°C

UV sugárzás

Magas

Pollenjelentés

Növekvő pollenterhelés. A nyír, az ostorfa és eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, helyenként magas szintet ér el. A platán és a tölgy pollenje országosan közepes, a ciprus-és tiszafafélék, a fűz, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó gyertyán virágpora alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden hidegfronti hatásra számíthatunk, így az érzékenyek körében fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Megnő az infarktus veszélye.

A szeles időben tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk, csökken hő- és komfortérzetünk, nő a megfázásveszély.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.

Fogyasszunk legalább napi 2-3 liter szénsavmentes, valamint alkoholmentes folyadékot! A napos időszakokban 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős lehet, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről!