Veszélyes lehet a kókuszolaj?

Bár az elmúlt években a kókuszolajról mint valóságos szuperételről beszéltek, vannak akik méregnek nevezik.

A kókuszolaj egészségvédő, gyógyító hatásairól számos cikket olvashatunk az interneten. Sokan a manapság divatos szuperételek vagy superfoodok között emlegetik, amelyet a mindennapi étrend részévé kellene tenni. A Harvard Egyetem egyik professzora azonban éppen az ellenkezőjét állapította meg: szerinte a kókuszolaj fogyasztása komoly veszélyt jelenthet az egészségünkre.

Egy kutatás szerint ugyanis ennek a növényi olajnak a fogyasztása még a szalonnánál is károsabb, mivel szinte teljesen telített zsírsavakból áll. A jelentés kitér arra, hogy megállapították, a telített zsírok megemelik a "rossz koleszterinnek" is nevezett LDL szintjét. Az eredmények szerint a telítetlen zsírsav tartalmú étrendekkel összehasonlítva a kókuszolajat fogyasztók körében nőtt az összes és az LDL-koleszterin szintje, de közben a HDL-koleszteriné is. Ennek ismeretében a kókuszolaj lekerülhet az egészségesnek tartott ételek listájáról, megítélése azonban mégsem ilyen egyértelmű még a szakértők körében sem. A New York Times 2016-os kutatása szerint az átlagemberek 72, míg a táplálkozási szakértők 37 százaléka továbbra is egészségesnek tartja a növényi olajat.

Az Amerikai Szívgyógyászok Egyesületének (American Heart Association) ajánlása szerint egy átlagos embernek nem javasolt napi 11-13 gramm telített zsírnál többet fogyasztania, ami a napi kalóriabevitel körülbelül 5-6 százaléka. Csak mérsékelten javasolt fogyasztani a telítetlen zsírokat is (például az olívaolajban lévőket), bár ezek a kutatások szerint javíthatják a vér koleszterinszintjét.

Forrás: Hazipatika.com

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.