Vérnyomáscsökkentő ételek

A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz a szívbetegségek elkerülésében.

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

 

Világszerte több, mint 1 milliárd embernek van magas vérnyomása, aminek enyhítésére többnyire gyógyszereket alkalmaznak, viszont az életmód megváltoztatása, beleértve az étrend átalakítását is, jelentősen hozzájárul az optimális vérnyomásszint beállításához, ezzel pedig a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

 

A kutatások is kimutatták, hogy bizonyos tápanyagok, például az ételek kálium és magnézium tartalma segít a vérnyomás csökkentésében. A szakemberek szerint a következő ételeket gyakran kellene enned, ha magas a vérnyomásod!

 

 

Citrusfélék

Citrom, narancs, grapefuit - ezek a citrusfélék olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel vannak ellátva, amelyek hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez azáltal, hogy csökkentik a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást.

 

Lazac

A zsíros halak kiváló omega-3 források, amelyek jelentős egészségügyi előnyökkel járnak a szivet ileltően. Ezek a zsírok hozzájárulhatnak a vérnyomásszint csökkentéséhez azáltal, hogy csökkentik a gyulladást és csökkentik az ereket szűkítő vegyületek, az úgynevezett oxilipinek szintjét.

 

Mángold

Ez a zöld leveles növény tele van vérnyomást szabályozó tápanyagokkal, beleértve a káliumot és a magnéziumot. Tökéletes alapja lesz a salátáidnak!

 

Tökmag

A vérnyomás szabályozásában fontos a magnézium, a kálium és az arginin, a nitrogén-oxid termeléséhez szükséges aminosav, amely elengedhetetlen az erek ellazulásához és a vérnyomás csökkentéséhez. A tökmag ezeknek kiváló forrása, olaj formájában is érdemes beiktatnod!

 

Pisztácia

Kutatások szerint a pisztáciafogyasztás hatással van a vérnyomás csökkentésére, ennek főképp a magféleség magas tápanyag, legfőképp káliumtartalma az oka.

 

Bogyós gyümölcsök

Áfonya, málna, szeder - minden jöhet, ha magas vérnyomással küzdesz, a bogyós gyümölcsök ugyanis kiváló antioxidáns források, beleértve az antocianinokat is, amelyek olyan pigmentek, amelyek élénk színt kölcsönöznek a bogyóknak.

Az antocianinokról kiderült, hogy növelik a vér nitrogén-oxid-szintjét és csökkentik az ereket korlátozó molekulák termelését, ami segíthet csökkenteni a vérnyomásszintet.

 

Répa

Főzve és sütve is eheted, de ha magas a vérnyomásod, nyersen a leghasznosabb. A ropogós, édes és tápláló sárgarépában magas a fenolos vegyületek, például a klorogén, a p-kumarinsav és a koffeinsavak mennyisége, amelyek segítik az erek ellazulását és csökkentik a gyulladást, ami hozzájárulhat a vérnyomásszint csökkentéséhez.

 

Fűszerek

Bizonyos gyógynövények és fűszerek olyan erős vegyületeket tartalmaznak, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy elősegítik az erek tisztulását. A zellermag, a koriander, a sáfrány, a citromfű, a fekete kömény, a ginzeng, a fahéj, a kardamom, a bazsalikom és a gyömbér csak néhány azok közül a gyógynövények és fűszerek közül, amik a kutatások szerint kiválóak a magas vérnyomás ellen.

 

Forrás: Éva Magazin

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.