Novemberre elérhetővé válhat az első vakcina

Merkely Béla szerint a maszkviselés és kiemelten kell figyelni a magyar szuperfertőzöttekre.

"A négy hazai orvosképző május 4., azaz a koronavírus-járvány elleni magyarországi korlátozó intézkedések lazítása óta 51 ezer koronavírus-szűrést végzett" - közölte Merkely Béla hétfőn a Kossuth rádióban. A Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője elmondta, hogy továbbra is ajánlja a maszkviselést, hiszen naponta átlagban húsz új esetet regisztrálnak, minden egyes eset mögött lehetnek olyanok, akik kevés tünettel rendelkeznek, így betegségüket nem bizonyítják.

 

A szakember szintén felhívta a figyelmet a szuperfertőzöttekre, azaz azokra a betegekre, akik egyszer több embernek is átadhatják a vírust, Merkely szerint ők akár további százakat is megfertőzhetnek.

 

fotó: Szeged365

 

A rektor elmondta még, hogy van esély arra, hogy novemberre elkészül a koronavírus elleni védőoltás.

 

Merkely úgy nyilatkozott, hogy a vakcina valószínűleg a 65 felettieknek, a betegségeik miatt rizikócsoportba sorolandóknak, a kórházi dolgozóknak és az idősotthonok személyzetének lesz kötelező.

 

A kutatásokat jelentős összeggel finanszírozó Bill Gates úgy gondolja, az intenzív kutatási időszak elejétől számolva legkevesebb 9 hónap alatt készülhet el egy jó vakcina, de még ennek duplája, 18 hónap is azt jelentené, hogy szokatlanul gyorsan alkották meg a szérumot a tudósok. Gates azt mondta, a koronavírus elleni vakcinából az újszülötteknek kötelezően beadandó védőoltás lehet.

 

Forrás: hvg.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.