Hogyan jelzi a szemhéjunk a szívbetegséget?

A szemhéjon megjelenő elváltozás a szívroham és más érrendszeri betegségek megemelkedett kockázatának jele is lehet.

A tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknél kialakult a xanthelasma palpebrarum elnevezésű elváltozás, 48 százalékkal nagyobb a szívroham kockázata.

 

A szemhéj elszíneződése szívroham kockázatára utalhat


A xanthelasma alapvetően a koleszterin felhalmozódását jelenti, és arra utal, hogy a test más részeiben is megjelenhet zsírfelhalmozódás. Kardiológusok úgy vélik, hogy az elváltozás felbukkanása a nagyobb szívkockázatra figyelmeztet.

 

 

A dániai Herlev Kórház kutatói 12 745 ember egészségét követik nyomon az 1970-es évek óta. A tanulmány kezdetekor a résztvevők 4,4 százalékának volt xanthelasmája. Amikor 33 év elteltével kontrollvizsgálatot végeztek, kiderült, hogy összesen 1872 embernek volt szívrohama, 3699 embernél alakult ki szívbetegség és 8507-en haltak meg. 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot, 39 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívbetegségük és 14 százalékkal nagyobb kockázattal haltak meg az eltelt idő alatt azok, akiknél jelen volt a sárgás csomó azokhoz képest, akiknél nem.

 

Az érfalakban felhalmozódó zsír, az ér "elmeszesedése" szívrohamhoz és szélütéshez vezethet. A xanthelasma megjelenése a szemhéjon pedig arra utal, hogy a koleszterin a test más részein is lerakódhat.

 

Forrás: EgészségKalauz

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.