Fokozott odafigyelést igényelnek a szívbetegek!

Komoly veszélyben vannak az idős, egyedülálló szívbetegek, ugyanis gyógyszerelésük ellenőrzése az utóbbi időben gyakran nem volt megfelelő.

A SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesületet első felmérései szerint az érintettek felének a stroke (szélütés) rizikója magas, számukra a megfelelő véralvadásgátló kezelés kulcsfontosságú. Egyelőre 150 beteghez mentek ki, és méréseik alapján minden második beteg gyógyszerelése további beállítást igényelt, volt, akihez azonnal mentőt kellett hívniuk. Most arra hívják fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos a tartós egészségkárosodással járó következmények megelőzése a szívbetegek körében.

 

 

Félünk a koronavírustól, óvjuk idős szeretteinket, közben talán nem figyelünk eléggé a már meglévő betegségek kontrollálására. Jelen járványügyi helyzetben a szívbetegek visszajelzése alapján a véralvadásgátló gyógyszer szedésének ellenőrzése, az INR érték laboratóriumi vizsgálata az idős, egyedülálló, mozgáskorlátozott pácienseknél nem megnyugtató (az INR (international normalized ratio) egy laboratóriumi paraméter, e vizsgálat révén kontrollálható, hogy az alkalmazott véralvadásgátló gyógyszerek kellően hatékonyak-e a vérrög képződés megelőzésére).

 

„A nem megfelelően beállított alvadás gátló gyógyszer agyembóliát vagy agyvérzést is okozhat. A hegyvidéki háziorvosok bevonásával 150 érintett beteg INR mérése indult el április 20-án. Idáig 84 idős, közöttük pitvarfibrilláló, műbillentyűvel élő, ritka genetikai betegséggel rendelkező beteget kerestünk meg otthonában. Átlagéletkoruk 75 év, döntő többségük mozgáskorlátozott, idős ember. Ők a COVID-19 vírustól függetlenül is állandóan karanténban vannak, levegőre ritkán mennek. Kiderült, hogy 84 mérésből 58 INR érték nincs megfelelő tartományban, vagy túl alacsony, vagy túl magas volt, mindenesetre az elmúlt két hónapban ennek az ellenőrzése akadályokba ütközött. Ilyenkor értékelődik fel az otthoni INR mérők használata” – hívja fel a figyelmet Bernáth-Lukács Zsuzsa, a SZÍVSN elnöke, a Nemzeti Beteg Fórum Szív és Értagozat vezetője.

 

Forrás: Napidoktor.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.