Étrendi javaslat a vérzsírok csökkentésére
A mellékelt étrendi táblázat tartalmazza mindazokat az ételeket, amelyek fogyasztása ajánlott, mértékkel fogyasztható, valamint kerülendő.
Az alább mellékelt étrendi táblázatban az ajánlott ételek szabadon fogyaszthatók, a középső oszlopban szereplők kis mértékben telített zsírokat tartalmaznak, mivel az étrend zsírtartalmának alacsonynak kell lenni, ezek mértékkel fogyaszthatók. A kerülendő ételek nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat vagy koleszterint, ezért ha csak lehetséges, fogyasztásuk nem ajánlott.
|
Ajánlott ételek
|
Mértékkel fogyasztható ételek
|
Kerülendő ételek
|
Gabonafélék
|
teljes kiőrlésű gabonából készült, barna-, kukoricás kenyér, zabkása
|
fehér kenyér, durumtészta, rizs
|
édes péksütemények
|
Tejtermékek
|
zsírmentes (0.1 %) tej, sovány sajtok (20% zsírtartalom alatt), kefir, zsírszegény joghurt vagy túró, tojásfehérje
|
csökkentett zsírtartalmú tej (1.8%), alacsony zsírtartalmú sajtok (köményes, óvári), túró, joghurt, hetente 2 egész tojás
|
2.8%-os tej, tejszín, tejföl, tejpor, zsíros sajtok
|
Levesek
|
zöldségleves és zöldségkrémleves rántás nélkül
|
habart zöldség- és gyümölcslevesek
|
leves berántva, tejszínes levesek
|
Halak
|
minden fehér húsú hal (grillezve vagy füstölve) a bőre nélkül, szardínia, hering
|
serpenyőben sült halak, kagyló, homár, rák
|
bő olajban vagy zsírban sült halak, tintahal, kaviár
|
Húsfélék
|
csirke (bőre nélkül), pulyka, borjú, vadhúsok, nyúl, bárány
|
sovány marhahús, sonka, birka, baromfi virsli, havonta kétszer máj, szafaládé, krinolin
|
kacsa, liba, sertés, hagyományos kolbász, szalámi, húskrém, fasírozott, csirke bőre
|
Zsiradékok
|
olíva olaj, szója olaj
|
többszörösen telített zsírsav tartalmú olajok (napraforgó, kukorica, földimogyoró), ezen olajokból készült alacsony zsírtartalmú (light) margarinok
|
vaj, zsír, szalonna, olajos-vajas mártások, pálmaolaj, magas zsírtartalmú margarinok
|
Zöldségfélék, gyümölcsök
|
minden friss és gyorsfagyasztott zöldség, főként paradicsom, brokkoli, hagyma, sárgarépa, bab, zöldbab, lencse, borsó, kukorica, friss gyümölcsök, napi 5 alkalommal
|
a fentebb említett olajok valamelyikében elkészített burgonya
|
a fentebb ajánlott olajok, zsírok valamelyikében sült krumpli, zöldség vagy rizs, chips, sózott zöldség, szőlő, banán
|
Édességek
|
-
|
vizes gyümölcsfagylalt, gyümölcszselé, zsírmentes tejjel készült puding, gyümölcssaláta
|
fagylalt, puding, galuska, vajjal vagy tejszínnel készült édes sodók
|
Sütemények
|
-
|
-
|
sütemények, torták
|
Csokoládé
|
-
|
-
|
csokoládé, kókuszos szelet, tejkaramella, marcipán
|
Olajos magvak
|
dió, mandula, mogyoró
|
földimogyoró, pisztácia
|
kesudió, kókuszdió, sózott földimogyoró
|
Italok
|
tea, filteres vagy instant kávé, víz, kalória és alkoholmentes italok
|
szeszes italok, kalóriaszegény csokoládé
|
csokoládés italok, tejszínnel és teljes tejből készült italok, presszó kávé
|
Fűszerek, salátaöntetek
|
fűszernövények, bors, mustár
|
zsírszegény alapanyagokból készült öntetek
|
hozzáadott só, készen vásárolt salátaöntetek, salátakrémek, majonéz
|
Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
AZ ÉRELMESZESEDÉS OKOZTA SZÖVŐDMÉNYEK
Az érelmeszesedés kialakulásában központi szerepe van a magas LDL-koleszterin szintnek.
A MAGAS KOLESZTERINSZINT ÉS A LEGGYAKORIBB TÁRSBETEGSÉGEK
A magas koleszterinszint csak egy szelete a metabolikus betegségeknek.
AZ ÉRELMESZESEDÉS KIALAKULÁSA
Becslések szerint az érelmeszesedés ötmillió embert érint hazánkban.
Az alacsony HDL-szint tünetei
A koleszterin létfontosságú szerepet tölt be a sejtmembrán felépítésében, valamint a szervezet egyéb, fiziológiás folyamataiban.
MIT TEGYÜNK, HA MAGAS A KOLESZTERINÜNK?
A magas koleszterinszint érelmeszesedésre hajlamosít.
Facebook
Csatlakozz közösségünkhöz!
Pinterest
Böngéssz tábláink között!
Instagram
Tekintsd meg megosztásainkat!
Videók
Nézd meg videóinkat!