Ételek, amelyek csökkenthetik a koleszterint

Van néhány olyan étel, ami jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszert.

Ideje friss, tavaszi zöldségek és gyümölcsök után nézni a piacokon, hisz a standokon megjelentek a vitaminbombák, amelyek jó szolgálatot tesznek a szervezetednek.

 

A koleszterinnek fontos szerepe van a test működésében, a sejthártyák felépítésében és bizonyos hormonok előállításában. Ugyanakkor, ha a túlsúly és a helytelen táplálkozás során túl sok gyülemlik fel belőle a vérben, az az érfalakban lerakódva plakkokat képez, és csökkenti a véráramlást, amely során komoly betegségek alakulhatnak ki.

 

Míg az LDL-koleszterin jelentős szerepet játszhat a későbbi érelmeszesedés, valamint az artériák elzáródása végett a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, a másik, a HDL-koleszterin pedig segít a lerakódott koleszterint elszállítani.Csökkentik a koleszterint, égetik a zsírt, és vízhajtóak.

 

A túlsúly és a nem megfelelő táplálkozás mellett az öröklött hajlam, a dohányzás, a mozgásszegény életmód is hozzájárul a magas koleszterinszinthez. Van néhány olyan étel, ami jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer egészségét, de segít a magas koleszterinszint és a túlsúly elleni küzdelemben is.

 

 

Brokkoli

 

A brokkoli amellett, hogy rostokban igen gazdag, így jótékonyan hat a bélrendszer működésére, kutatások kimutatták, hogy a benne található glükoraphanin 6%-kal csökkentette a rossz LDL-koleszterin szintjét. Emellett a zöldség káliumban gazdag, ami erős vízhajtó hatással rendelkezik, a zsírszövetekben lerakódott felesleges vizet - ami a puffadásért felelős - is kihajtja a szervezetből, így másnapra sokkal laposabb hassal ébred az ember.

 

Paradicsom


A likopinban - vörös színű karotinban - gazdag élelmiszerek szintén segítenek a vér koleszterincsökkentésében, jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre, magas az antioxidáns tartalmuk, valamint remek vízhajtók: a hastájékon megrekedt víztől, ezáltal a puffadástól is segítenek megszabadulni.

 

Sárgabarack


A kajszibarack magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, de a paradicsomhoz hasonlóan tartalmaz likopint és flavonoidokat is, fogyasztása megelőzheti a rákos, valamint szív- és érrendszeri betegségeket.PadlizsánA padlizsán amellett, hogy kiváló rostforrás, alacsony a kalóriatartalmú, összetevőinek köszönhetően pedig csökkenti a koleszterinszintet, és stabilizálja a vérnyomást, káliumtartalma pedig segít az izomépítésben és az izmok megfelelő működésében.

 

 

Forrás: Femina

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.