Diétás tippek, ha magas a koleszterinszint

A magas koleszterinszint hajlamosít az érelmeszesedés kialakulására, melynek szövődményeként szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki.

A magas koleszterinszint esetében nagyon fontos a diéta, melynek célja a koleszterin-bevitel csökkentése. Ha ezzel önmagában nem sikerül elérni a kívánt célértéket, akkor  koleszterincsökkentő gyógyszerekre lesz szükség . Ilyenkor természetesen továbbra is be kell tartani a diétás szabályokat.

 

evés

 

Mit ne fogyasszon?

A zsíros ételeket kerülje. Érdemes a vörös húsoktól is óvakodni, a bőröket, belsőségeket is iktassa ki étrendjéből. Magas koleszterint tartalmuk miatt a készételeket, konzerveket, gyorséttermi ételeket sem tanácsos fogyasztani. A tojássárgája fogyasztását is mellőzzük, mert ez az étel igazi koleszterinbombának tekinthető. A diabetikus ételekkel is vigyázzon! Sok diabetikus ételben a cukormentesség miatt csökken az ízélmény, és gyakran előfordul, hogy ezt több zsírral próbálják kompenzálni. Mindig olvassa el az ételek összetevőit tartalmazó címke adatit, mert a zsír- és koleszterintartalom sok esetben rejtett, és csak a címke adataiból derül ki.

Figyeljen az ételek elkészítési módjára!

A bő olajban sütést nem tanácsoljuk, és a bundázott ételek fogyasztása sem javasolt. Inkább kevés olívaolajon párolja meg az ételeit. Koleszterinmentes eljárásnak számít a csőben sütés és a főzés is. A grillezés esetében ugyan nem nő az ételek koleszterin tartalma, ha ez zsír vagy vaj nélkül történik, de sütés közben rákkeltő karcinogének szabadulnak fel, ezért ez sem tekinthető megfelelő elkészítési módnak.

 

főzés

 

Friss zöldségek, gyümölcsök és sovány hús képezze az étkezés alapját!

A friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztása egészséges. Koleszterinmentes ételekről van szó, de arra figyeljen, hogy zsíros vagy cukros önteteket ne használjon. A sovány húsok és halételek fogyasztása is javasolt, mert a tengeri halak kifejezetten koleszterinszegények, és az érrendszer szempontjából hasznos omega zsírsavakat is tartalmaznak.

A tejtermékek

A tejtermékek ugyan tartalmaznak koleszterint, de kiváló kalciumforrások is egyben, ezért ne mondjon le róluk, csak figyeljen oda arra, hogy a sovány termékeket fogyassza.

tej

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.