A szívbetegség 12 furcsa jele

Különös jelzések, melyek szívbetegségre utalhatnak.

Alvási apnoé

Alvás közbeni légzéskimaradást jelent. Ilyen esetben az agy nem kap elég oxigént, ezért riasztást küld a vérereknek és a szívnek, hogy dolgozzanak keményebben. Ez emeli a magas vérnyomás, a szívritmuszavarok, a stroke és a szívelégtelenség kockázatát. Az alvási apnoé jól kezelhető betegség, és számos páciensnél teljes gyógyulás várható.

 

Sárgás-narancssárgás színű bőrkiütések
Az egekbe szökő trigliceridszint hatására alakulnak ki a kéz- és a lábujjbütyköknél, illetve a beteg tomporán.

 

Gyengülő szorítás
Kutatási eredmények azt sugallják, hogy aki jól meg tud szorítani valamit, annak kisebb az esélye a szívbetegségekre, aki viszont nehezen markol meg egy tárgyat, annál nagyobb a rizikó. (A baj elkerüléséhez sajnos nem elég csupán azon dolgozni, hogy jobban tudjunk megszorítani valamit.)

 

 

Sötét foltok a körmök alatt

Ha nem ütöttük be az ujjunkat vagy lábujjunkat, mégis ott van egy sötét folt alatta, az szívbelhártya-gyulladásra is utalhat.

 

Szédülés
Szívritmuszavart, szívelégtelenséget, de akár szívrohamot is jelezhet.

 

Gondok az ágyban
Magas vérnyomásból vagy érszűkületből adódó keringési zavarok is vezethetnek erekciós problémákhoz vagy a merevedés hiányához férfiaknál, nőknél pedig kihatnak a libidóra és arra is, hogy mennyire élvezik a szexuális együttléteket.

 

Elszíneződések a bőrön
A kék vagy szürke ujjbegyek vagy a lábujjak színének megváltozása rossz keringésre utalhat. Emögött beszűkült vagy elzáródott erek, illetve velünk született szívbetegség is állhat.

 

Vérző fogíny
Tanulmányok azt sugallják, hogy az ínyproblémák összefüggnek a szívproblémákkal, habár a "pontosan hogyan" még a szakemberek számára is rejtély. Egy álláspont szerint az ínynél elszaporodó baktériumok vérzés esetén bekerülnek a véráramba, és a szívnél okoznak gyulladást.

 

Sötét színű, bársonyos foltok a bőrön
A nyak, a hónaljak és az ágyék bőrrétegeiben és ráncaiban válhatnak láthatóvá ilyen bőrelváltozások, olykor lógó szemölcsök is megjelenhetnek rajtuk. Ezek hátterében inzulinprobléma állhat - inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség vagy metabolikus szindróma. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes mielőbb felkeresni a háziorvost, mert a kezeletlen inzulinproblémák a szívnek is ártanak.

 

Légzési nehézségek
Szívelégtelenség, szívritmuszavarok, illetve mellkasi fájdalommal párosulva szívroham jele is lehet.

 

Fáradtság
Nem biztos, hogy a rosszalvásvagy a túl kevés pihenés áll a hosszabb ideje tartó fáradtság hátterében. Előfordulhat, hogy a szív nem tud annyi vért pumpálni, amennyire a szervezetnek szüksége lenne, ez pedig kimerültséghez vezet.

 

Lábdagadás
Hosszú ideig egy helyben ülőknél és várandósoknál gyakori, de a lábdagadás hátterében rossz keringés vagy a szív felé visszaáramló vér útját eltorlaszoló vérrög is állhat. Ha hirtelen jön a lábdagadás, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.