A magas koleszterin szövődményei

A kezeletlen magas koleszterin súlyos szövődményekkel járhat.

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is ronthatja.

Szívinfarktus

Szívinfarktus esetén a beteg súlyos mellkasi nyomó jellegű fájdalomra panaszkodik, melyet általában halálfélelem kísér, azonnali orvosi ellátást igényel. A betegség kimenetele nagyban függ attól, hogy az elzáródás hány szívkoszorúeret érint, illetve mekkora kiterjedésű a szívizomelhalás. A koleszterinszint szoros összefüggésben van az infarktus gyakoriságával, például 6,5 mmol/l fölötti koleszterin értéknél megduplázódik az infarktus előfordulása. Különösen akkor kell ezzel a kockázattal számolnia, ha a szívbetegségek több rizikófaktora is fennáll Önnél, például elmúlt 50 éves, magas a vérnyomása, dohányzik vagy családjában is előfordult már szívinfartktus.

Stroke

A magas koleszterinszint másik szövődmény a stroke, amely szintén súlyos betegség. A stroke során az agyat ellátó ér-erek záródnak el bizonyos agyi funkciók kiesését okozva. Ha bárkin beszédzavart, ajak lecsüngést, féloldali bénulást észlel, azonnal hívjon mentőt! A gyors és szakszerű terápia hatására akár teljes felépülés is elérhető. Természetesen a végtagokban található erekben is létrejöhetnek ezek az elváltozások, ilyenkor érszűkületről beszélünk, melynek legsúlyosabb formájában akár végtag amputációra is sor kerülhet.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A magas koleszterinszint okozhat még hasnyálmirigy-gyulladást is. Fő tünete az övszerű hasi fájdalom, elesett állapot. Ha súlyos a gyulladás, akár életveszélyes, menthetetlen állapotot is okozhat. 

Forrás: Webbeteg.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.