11 panasz, ami szívbetegséget jelezhet

Ezekre a tünetekre figyeljenek a nők 50 felett.

Az alábbiakból kiderül, melyek azok a tünetek, amelyeknél egy kardiológiai vizsgálatsorozattal utána kell járni, nem szív- vagy érrendszeri okok állnak-e a háttérben.

 

1. Szorongás, nyugtalanság

Mind a tartós szorongás, mind az akut nyugtalanság olyan tünet, amelyet akár több szakorvossal is érdemes kivizsgáltatni. A szívinfarktuson átesett betegek gyakran számolnak be arról, hogy kifejezetten erős nyugtalanságot tapasztaltak az esemény előtt. Természetesen ez az általános tünet nem minden esetben utal szívbetegségre, sokszor „csak” pszichés jelzés, amelyet azonban szintén kezelni kell.

 

2. Mellkasi diszkomfortérzet

A diszkomfort kifejezés arra utal, hogy nem csupán a kifejezett mellkasi fájdalom lehet a szívprobléma jelzője. Sőt a nők legalább 10 százaléka nem tapasztal mellkasi tünetet a szívinfarktus jelentkezésekor. Akik mégis, azok sokszor égő érzésről, nyomásról, szorításról számoltak be.

 

 

3. Köhögés

A tartós köhögés és a zihálás is utalhat szívbetegségre.

 

4. Szédülés

A szédülés, a zavarodottság, a kábaság vagy esetleg az ájulás mindenképpen olyan tünet, amelyet ki kell vizsgáltatni.

 

5. Kimerültség

Különösen a nők közt gyakori, hogy szokatlanul erős fáradtságot éreznek a szívinfarktus előszobájában, de a tartós kimerültség mögött is állhat kardiológiai ok, például szívelégtelenség.

 

6. Hányinger, étvágytalanság

Gyomorpanaszok, akár hányás is jelentkezhet az infarktus tüneteként.

 

7. Fájdalom egyes testrészekben

A mellkasban kezdődő fájdalom gyakran áthúzódik a vállra, a karra, a nyakra, az állkapocsra, a felső hátra vagy a gyomorra, persze amennyiben jelentkezik egyáltalán mellkasi panasz. A tipikusabbnak gondolt bal karba kisugárzó fájdalom sem minden esetben alakul ki.

 

8. Gyors vagy szabálytalan pulzus

Egy-egy nagyobb dobbanástól vagy fizikai-lelki terhelés után jelentkező gyors szívveréstől nem kell megijedni, ha azonban ezek a tünetek gyakran visszatérnek vagy más panaszok is társulnak hozzájuk, mindenképpen kardiológushoz kell fordulni. Utána kell járni ugyanis, nem szívelégtelenség vagy szívritmuszavar okozza-e a tüneteket. Ha pedig más akut, erős tünet mellett vannak jelen a pulzusproblémák, akkor azonnal segítséget kell hívni.

 

9. Légszomj

Jellemző kardiológiai tünet lehet a légszomj, amikor gyakorlatilag minimális terhelés mellett úgy érezzük, csak kapkodni tudjuk a levegőt.

 

10. Verejtékezés

A hideg veríték megjelenése akut szívproblémára utalhat.

 

11. Ödémásodás

Szívelégtelenség jele is lehet, ha ödéma, vizesedés jelentkezik az egyes testrészeken, például bokánál, lábszáron, hason, valamint gyors súlygyarapodást tapasztalunk, miközben étvágytalanok vagyunk.

Szorító mellkasi fájdalom, szédülés, végtagba sugárzó fájdalom vagy zsibbadás, légszomj, halálfélelem esetén késlekedés nélkül hívjunk mentőt. Ha pedig visszatérő, nyugtalanító, akár általános panaszaink vannak, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás.

 

Ne fogjunk mindent a stresszre!

A nők sokszor hajlamosabbak legyinteni a tüneteikre, talán tovább halogatják az orvosi vizitet, mert arra várnak, hogy a panaszaik elmúljanak. Az is előfordul, hogy mintegy védekezésképpen minden gyanút keltő tünetet a stresszre, a túlhajszoltságra fognak.

 

Forrás: Blikk

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.